Blog

Sektördeki tecrübelerimizle yalıtım ile ilgili hazırlamış olduğumuz blog yazılarımız.

Su Yalıtımı Neden Önemlidir?

Su Yalıtımı Neden Önemlidir?

Su yalıtımı; su ve nemin, ahşap, metal, taş, tuğla gibi materyaller üzerindeki olumsuz etkilerini engelleyerek, binaların uzun zaman sağlıklı, konforlu ve güvenli kalabilmesi için gereken en önemli etkenlerden biridir.
 
Binalarda su yalıtımı uygulanmazsa her hangi bir yoldan yapı donatısına sızan su, donarak veya kimyasal tepkimelere girerek donatının özelliğini yitirmesine ve yapının dayanım gücünün düşmesine sebep olur. Suyun binalara verdiği zarar genellikle gözle görülemez, ancak sonuçlarıyla karşılaşıldığında çok geç olabilir. Binaların dayanım gücünün azalması, en ufak bir yer hareketinde ve depremde binalarda çatlak ve kırıkların oluşmasına neden olarak insan hayatının tehlikeye girmesine neden olur.
 
Nem ve nemden kaynaklanan küf binalarda kötü kokuların oluşmasına yol açar. Su yalıtımıyla nemin önlenmesi, konforumuzu olumsuz etkileyen kötü kokulardan da binalarımızı korur. Ekonomik olarak her geçen gün değerlenen binaların uzun ömürlü olması gerekir. Ancak su yalıtımı yapılmadığında, suyun olumsuz etkileri yapıların ömrünü azaltır. Bu da ekonomi açısından önemli bir kayıptır.
 
Ayrıca ülkemizin %92’si deprem kuşağında bulunmaktadır. Yaşanan depremlerde yıkılan veya hasar gören binaların çoğunda nemden kaynaklanan korozyon olduğu gözlemlenmiştir. Su yalıtımını inşaat aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin yaklaşık %3’ü kadardır. Ancak  binaların sağlamlığının insan hayatı için önemi  göz önünde bulundurulduğunda; su yalıtımının faydası maliyetinden çok daha önemlidir.
 
Genel olarak beton, içine gömülmüş donatıyı korozyona karşı korur. Donatı, betona gömülür gömülmez oluşan ince film tabakası çeliğe yapışır ve korozyona karşı dayanım oluşturur. Bu dayanım betonun yüksek alkali ortamına ve elektriksel dirence doğrudan bağlıdır. Betonun kılcal boşluklarındaki nemde bulunan iyonlar elektriksel iletkenlikte rol oynar. 
Ortam şartlarının durumuna göre oluşan bir hızda, donatı yüzeyinde donatı hacminin 2.5 katı büyüklükte demir oksit oluşumları meydana gelir.Oluşan pas, yetersiz pas payı sorunu da varsa, mevcut betonu çatlatır. Betonun dökülmesiyle beraber donatı açığa çıkar. Havayla temas nedeniyle de korozyon hızındaki artış kaçınılmaz olur.Korozyona bağlı olarak donatı kesitinde oluşan kayıp, donatının başlangıçta tasarlanan hesap değerlerini karşılayamamasına neden olur.
 
Su yalıtım malzemeleri oldukça çeşitlilik göstermektedir. Su yalıtım malzemelerini işlevlerine göre yüzeysel ve yapısal su yalıtım malzemeleri şeklinde gruplandırmak mümkündür. Yüzeysel ve yapısal su yalıtım malzemeleri de, kendi aralarında çeşitlilik göstermektedir. 
 
Yüzeysel su yalıtımı uygulamalarında kullanılan su yalıtım malzemeleri; sürme tip ve serme tip su yalıtım malzemeleri olmak üzere 2 ana grupta incelenebilir.
 
Sürme tipi su yalıtım malzemelerinin uygulanmasında malzeme uygulanacak sahada, uygun karıştırıcılar ile karıştırılarak hazırlanır. Kullanıma hazır halde olan türleri de özel incelticiler ile inceltilerek kullanılır. Bu malzemeler yüzeye direkt mala, rulo veya fırça ile sürülerek veya püskürterek uygulanır. Sıvı ve toz halde tedarik edilebilir. Sürme tip su yalıtım malzemeleri içeriklerine göre çimento, bitüm, poliüretan ve akrilik esaslı şeklinde ayrımlandırılabilir.
 
Serme tipi su yalıtım malzemelerinin uygulanmasında ise astar sürülen yüzeylere serilip genellikle şalümo tekniği yapıştırılarak uygulanır. Yatay ve düşey yüzeylere rahatlıkla uygulanabilen son derece ekonomik su yalıtım malzemeleridir. Serme tip malzemeler ise bitümlü, plastik ve kauçuk esaslı su yalıtım örtüleri şeklindedir. Yapısal su yalıtımı uygulamalarında ise genellikle betonarme yapılarda betonun imalatında, imalat kolaylığı sağlamak, daha kaliteli beton elde etmek ve su geçirimsizliği sağlamak amacıyla kullanılır. Toz ya da sıvı halde kullanılır. Yapıya su girişini engeller ve suyun zararlı etkilerini azaltıcı özellikleri vardır. Betonun içerisindeki su/çimento oranını düşürmek, beton içerisindeki kılcal boşlukları azaltmak, beton içerisindeki kapiler boşluklarını tıkamak vb. fonksiyonları vardır. Beton katkıları ve derz malzemeleri bu gruba girer. Yapılarda suya karşı alınan tedbirlerde uygun malzeme seçimi ve doğru uygulama kadar geçirimsizliği sağlamaya yönelik malzeme standartları ve uygulanma zorunluluğu da önemlidir.
 
Cam Tülü Taşıyıcılı Membran: Penguen Serisi (Plastomerik Seri) Penguen serisi su yalıtım membranlarımız ılıman iklim kuşağının ideal tercihi olan plastomerik su yalıtım membranlarıdır. Bu tip membranlarımızda bitümün dayanıklılığını arttırmak için termoplastik reçineli ataktikpolipropilen (APP) kullanılır. Membranların fiziksel dirençlerini arttırmak için de taşıyıcı olarak camtülü ve polyester keçe kullanılmaktadır.
 
Cam Tülü Taşıyıcılı Arduazlı Membran: Şalumo ateşi ile kolay uygulanır, tasarruf sağlar, bu özelliği ile yalıtım ustalarının taktirini kazanmıştır. Kullanıldığı Yerler: Teras ve eğimli betonarme çatılarda temel bohçalama ve temel perde yalıtımı, ıslak ve sulu zeminlerin su yalıtımında kullanılır. 
 
Polyester Keçe Taşıyıcılı A Folyolu Membran: Penguen serisi su yalıtım membranlarımız ılıman iklim kuşağının ideal tercihi olan plastomerik su yalıtım membranlarıdır. Bu tip membranlarımızda bitümün dayanıklılığını arttırmak için termoplastik reçineli ataktikpolipropilen (APP) kullanılır. Membranların fiziksel dirençlerini arttırmak için de taşıyıcı olarak camtülü ve polyester keçe kullanılmaktadır.
 
Homojen PVC Su Yalıtım Membranı: Homojen PVC Su Yalıtım Membranı UV Dayanımsız, buhar geçirgen, donatı içermeyen, sıcak hava kaynağı ile birleştirilebilen, SOFT PVC Su Yalıtım Membranıdır. Bina temel ve perde su yalıtımı, Balastlı çatılar su yalıtımı, Islak hacimler su yalıtımı Yer altı galerileri su yalıtımı, Hangarlar, döşemeler su yalıtımı, Karayolları-Metro tünelleri su yalıtımı, Betonarme çatılar ( Üstü kapatılarak ) su yalıtımı, Bina dilatasyon sistemleri su yalıtımında kullanılır.

ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

TEKLİF AL

BENZER GÜNCEL BİLGİLER

SİZİ ARAYALIM

Tıkla Ara